Hogyan íródott ez a könyv

Vérrel, és verejtékkel.

De félre a tréfával. A jó öreg harcos nem nyúl olyan eszközökhöz, mint WYSIWYG editorkok, meg Word2html konverter. Azok csak a köznépnek valók, akik ha megtalálják a Save As HTML menü pontot (a-la-carte) akkor már webmesternek képzelik magukat.

Az igazi webmester csakis és kizárólag kézzel editálja a HTML fájlokat, esetleg segédprogramokat ír ehhez a művelethez.

ALAPVETŐ HIBA Ezt tettem én is, és ezért nem lett kész ez a könyv (jelen) időben. Elkezdtem írni a könyvet, és rájöttem, hogy egy ekkora, soklapos anyagot már nem lehet mindenféle editorokkal csak úgy HTML-ben megszerkeszteni. Mi van, ha nem tetszik a fehér hátszín, és ki kell cserélni? Megeditálom minden egyes lapon? A bélszínről már nem is beszélve, bár ez egy kicsit gusztustalan területekre vezethet. (Látott már valaki belet belülről, hogy az milyen színű?)

Szóval, elkövettem az alapvető hibát, és nekiálltam megírni egy preprocesszort, amelyik azután nem hagyta, hogy abbahagyjam az írását, amíg ki nem fejlődött egészen. Ez a jamal. Ez a könyv így jamal felhasználásával lett megírva.

A jamal használatának sok előnye van. A könyv szempontjából a legnagyobb előny, hogy az egyes példák szövege nem kerül bele a könyv szövegébe, csak a html állományba.

A könyv szövegét jam fájlokba írom (ezt is, csak ezt te már nem látod, egyrészt, mert időeltolódásban vagy, (később olvasod, mint ahogy írom, fordítva érdekesebb lenne), másrészt pedig itt/ott nincsenek fent a szerveren a jam fájlok csak a generált html, abban meg már benne van a példák szövege is, meg minden makró kifejtve.)

A példákra csak fájlnevekkel hivatkozom, és ezeket a példákat a jamal rakja bele a szövegbe. A példák eredményét is, amelyek akkor keletkeznek, amikor a jamal programmal előállítom a html állományt.

Emiatt a példák, és a példaprogramok hibátlanok kellenek, hogy legyenek. Persze az ördög nem alszik. Igaz, én sem, de ha ezt még sokáig csinálom, akkor összeesem.


Verhás Péter Home Page . . . . . . Perl röviden, tartalomjegyzék